Norrköping är en stad som är känd för mycket, men det är inte den första svenska staden man tänker på när man pratar om spelutveckling och filmskapande. Det kan däremot komma att ändras. 

Norrköping är hem för en av de hetaste nykomlingarna inom svensk spelutveckling, och 2019 fick den lokala filmstudion, Crazy Pictures, en Guldbagge som Årets Nykomling. 

Dimfrost Studio imponerar

2017 bestämde sig tre vänner som studerade på Linköpings universitet för att börja utveckla spel och starta en egen studio. Namnet blev Dimfrost och basen blev Norrköping. Ingen av dem hade gått en renodlad spelutbildning. Idén grundade sig istället på ett gemensamt intresse för spel och skapande. 

Det första spelet döptes till ”A Writer and his Daughter” och är en berättelse som tar spelaren genom två världar: en verklig och en sagovärld. Just sagotemat har blivit en nisch för studion och de har hämtat inspiration från John Bauers sagor och trolska målningar. 2019 arbetade de på sitt andra spel, som först kallades för Vaesen. När de la ut en demo på Reddit hoppades de att få feedback från ett fåtal intresserade. Demon visades över 10 miljoner gånger och tusentals hörde av sig om spelet. 

Källa: Unsplash

Det blev starten för en mer nationell och internationell ambition. Vaesen, som sedermera bytte namn till Bramble: The Mountain King, blev en succé. Dimfrost har sedan dess närmats av flera internationella spelföretag, däribland Epic Games. Samma år värvades de av den svenska spelutvecklaren Zordix AB. Det är ett Umeå-baserat företag med flera års erfarenhet. Zordix hjälper nu Dimfrost med finansiella medel och expertis. Basen fortsätter däremot att vara i Norrköping och 2020 flyttade de in i nya större lokaler.  

Dimfrosts berättelse är långt ifrån unik. Flera företag har börjat från ingenstans och sedan vuxit till stora internationella varumärken. Mojang, som ligger bakom succéspelet Minecraft, hade från början bara en enda anställd. Han var både vd, utvecklare och utgivare. Skill On Net, som utvecklar turspel till nätcasinon, började sin karriär genom att utveckla mjukvara för backgammon online. Några år senare har de flera olika spel i sin portfölj, från jackpots till bordsspel, och de utvecklar spel för både webbläsare och nedladdningsbara applikationer. 

Crazy Pictures gör ”osvensk” film 

Norrköping är inte lika okänt inom film som spel. Filmfestivalen Flimmer har arrangerats varje år sedan 1999 och filmföreningen bakom den har funnits sedan 50-talet. Det var ändå flera som blev förvånade när Crazy Pictures släppte sin första film, ”Den blomstertid nu kommer”, och det blev en internationell succé.

Dystopi-filmen har sålts till 104 länder och Crazy Pictures, som kallar sig ett filmkollektiv, var lika förvånade över framgången som andra. 2019 nominerades filmen till kategorierna bästa ljusdesign, bästa visuella effekter och bästa film under Guldbaggegalan. Den vann inte i någon av kategorierna, men skaparna fick hederspriset Årets Nykomling.

Källa: Unsplash


I dagsläget arbetar kollektivet med tre ännu icke namngivna långfilmer. Dessa kommer, enligt skaparnas utsago, inte vara diskbänksrealism eller deckare. De vill istället skapa osvenska, eller icke typiska, svenska filmer. De tre projekten kommer att vara alltifrån science fiction till actionkomedier. 

Norrköping har alltid varit en kulturstad, men snart kan den vara på väg att etablera sig inom både film och spel, nationellt som internationellt.