Bild: Unsplash

I dagens inlägg ligger fokus på Norrköping som sportstad, där fotbollen ligger norrköpingsborna lite extra varmt om hjärtat. Sporten har historiskt sett engagerat många, och än idag är intresset för fotboll i Norrköping enormt där fotbollskulturen står stark. 

Fotbollskultur i Norrköping

Fotbollskulturen har i under många år varit stark i Norrköping. Här spelar kommunen en viktig roll, där kultur- och fritidsförvaltningen stöttar nya föreningar genom att ge dem ekonomiskt stöd. Kommunen ansvarar även för registreringen av nya idrottsföreningar och står bakom etablering av idrottshallar, fotbollsplaner och andra typer av idrottsplatser. Många av dessa idrottsfaciliteter ligger belägna i Himmelstalundsområdet, som blivit lite av en given mötesplats för idrottsintresserade.

Spelare som fostrats av norrköpings fotbollskultur är bland andra Gunnar Nordahl (40-talet), som började sin karriär i Norrköping, innan han började spela för Milan. Under 60- och 70-talet var Ove Kindvall het på tapeten, och på 80-talet var Janne Hellström norrköpings stora fotbollsstjärna. Vidare under 90- och 2000-talet briljerade Tomas Brolin, Kennet Andersson och Alexander Östlund framgångsrikt i fotbollssammanhang.

Norrköpings mest väletablerade idrottsföreningar

Idrottslivet i Norrköping är rikt. I staden dominerar tre stora föreningar; Idrottsföreningen Kamraterna Norrköping (i folkmun mest känt som IFK Norrköping), Idrottsföreningen Sylvia och Idrottsklubben Sleipner. Därtill finns Stadium Sports Camp, Sveriges största sportläger som lockat många till Norrköping. 

Bild: Unsplash

IFK Norrköping

IFK Norrköping, eller Idrottsföreningen kamraterna Norrköping, som föreningens fullständiga namn lyder, är stadens mest välkända. Föreningen har funnits sedan 1897 och trots att klubben täcker flera olika sporter, är det främst en fotbollsinriktad förening. Bland meriterna hittar man bland annat tolv SM-troféer och sex Svenska cupen-guld. Klubben spelar för närvarande i Allsvenskan, vars säsong  pågår i skrivande stund. I slutet på oktober möter IFK Norrköping motståndarlaget AIK i en rafflande allsvenskan-match. Enligt sajter för sportsbetting, odds och betting tips är oddsen för att Norrköping vinner matchen 2.10. Framåt finns ytterligare spännande allsvenska möten att se fram emot.

IFK Norrköpings hemmaarena är Idrottsparken, även kallad Parken. Här finns plats för drygt 17 000 besökare och arenan har varit en självklart mötesplats för sportintresserade norrköpingsbor sedan 1904.

Idrottsklubben Sleipner

IK Sleipner kallas ibland för IFK Norrköpings lillebror. Klubben är döpt efter Odens häst i den grekiska mytologin, och har funnits sedan 1903. Sleipner är känd för sina framgångar inom fotbollen. Klubben har gjort 16 säsonger i Allsvenskan, och har ett SM-guld under sina vingar. Förutom fotboll finns sporter som brottning, handboll, cykel, bandy och tyngdlyftning också inom klubben.

Idrottsföreningen Sylvia

IF Sylvia grundades på 1920-talet och håller till i de norra delarna av staden. Under de senaste åren har IF Sylvia gått om Sleipner, och blivit stadens näst största förening. Föreningens fotbollslag spelar i Division 1 med framstående resultat. Kuriosa är att klubben vid registreringen 8 augusti 1922 spontant döptes till Sylvia efter dagens namnsdag.

Sammanfattningsvis

Det råder ingen tvekan om att Norrköping är en gedigen fotbollsstad, med en historia som sträcker sig många år tillbaka i tiden. Just nu presterar Norrköping med bravur i Allsvenskan, och det är med glädje vi bevittnar fotbollskulturen stå stadig i staden även framåt.