Fotboll, sporten vi alla älskar och en av de mest populära sporterna i världen, har haft en lång historia – mer än 150 år för att vara mer exakt. Som allt som har funnits så länge har fotbollen också haft många förändringar. Den sport som spelades i mitten av 1800-talet är nästan helt annorlunda än den som vi är vana att titta på idag. Till och med skillnaderna från för 50 eller 60 år sedan är fortfarande ganska stora och med varje nytt årtionde bevittnar vi en ständig utveckling av det vackra spelet.

Innan vi börjar diskutera förändringarna kanske du undrar: ”Var kan jag se fotboll gratis på nätet?” Nuförtiden finns det många gratis högkvalitativa onlineströmmar som Allsvenskan TV som erbjuder realtidsuppdateringar av direktsända matcher samt användbara europatips som är bra för antingen vanliga fotbollsfans eller för dem som vill lära sig mer om sporten.

 Låt oss nu fokusera på förändringarna.

 1863 – På Freemasons Tavern i Blackheath, England, skrevs de ursprungliga spelreglerna ner som de första officiella fotbollsreglerna. Vissa regler finns fortfarande kvar medan andra har ändrats kraftigt under de ett och ett halvt sekel som gått sedan dess.

 1869 – Målspark infördes för första gången 1869, vilket gjorde det möjligt för målvakterna att slösa bort så mycket som 30 sekunder åt gången genom att stanna upp utan att det fick några konsekvenser. 

 1872 – De första hörnsparkarna togs 1872, fem år efter att Sheffieldreglerna antog regeln. Det intressanta är att spelarna vid den tiden fortfarande inte behärskade förfarandet.

 1875 – Tvärstänger lades äntligen till på målen 1875.

 1878 – Första gången en domare använde en visselpipa för att kontrollera spelet var 1878.

 1886 – International Football Association Board (IFAB) sammanträdde för första gången den 2 juni 1886. IFAB, som skapades för att fastställa spelets lagar och göra ändringar vid behov, bestod ursprungligen av två representanter vardera från England, Skottland, Wales och Irland. Det krävdes tre fjärdedels majoritet för att anta ett förslag.

 1891 – Straffsparkar skapades 1891. De kallades ursprungligen för en ”dödskick”.

 1891 – Tro det eller ej, men det fanns ingen mittdomare förrän 1891. Innan dess var det två domare, en för varje lag, som officiellt skötte matchen. De första domarna stannade bara vid sidlinjen och ”hänvisades” till dem om domarna inte var överens. De fick befogenhet att vissla för fouls 1891.

 1902 – Efter att i 11 år ha låtit straffsparkar tas var som helst längs 12-yardslinjen skapades straffpunkten 1902. Denna förändring sammanföll med införandet av 18-yardslåset samt sex-yardslåset. Ursprungligen var sexyardboxen en halvcirkel, liknande den som finns runt nätet i ishockey.

 1904 – FIFA grundades i Paris 1904 med Frankrike, Belgien, Danmark, Nederländerna, Spanien, Sverige och Schweiz som grundande medlemmar.

 1912 – Lagstiftare beslutade att målvakter inte skulle kunna hantera bollen var de vill, så 1912 beslutades att målvakter endast fick använda sina händer i 18-meter-rutan.

 1913 – FIFA anslöt sig till IFAB 1913 och omstrukturerade hur spellagarna ändrades. England, Skottland, Wales och Irland fick varsin röst medan FIFA fick fyra röster som helhet, men det krävdes fortfarande sex röster för att göra en ändring.

 1920 – 1920 ändrades reglerna så att spelare inte kunde vara offside vid ett inkast.

 1925 – Offside-regeln ändrades från en regel med tre spelare till en regel med två spelare. Från och med 1925 var du offside om det fanns två spelare mellan dig och målet (målvakten inkluderad) i stället för tre.

 1937 – Formen på 18-yard boxen blev slutgiltig när halvcirkeln i toppen lades till 1937.

 1938 – Stanley Rous, som då var sekreterare i det engelska fotbollsförbundet, ledde arbetet med att skriva om lagarna till det moderna språket. Rous valdes senare till FIFA:s president 1961.

 1990 – I ett försök att öka målskyttet ändrade FIFA offside-regeln så att den offensiva spelaren kunde vara onside om han var jämn med den näst sista försvararen (målvakten är vanligtvis den sista försvararen). År 1990 blev det också ett rött kort att förneka en uppenbar målchans.

 1992 – Den sista stora förändringen i fotbollen kom 1992, när IFAB beslutade att hindra målvakter från att använda sina händer på avsiktligt sparkade passningar från sina lagkamrater.

 1998 – IFAB gjorde en sista ändring före millennieskiftet för att förhindra skador och cyniskt spel. År 1998 instruerades domarna att betrakta våldsamma tacklingar bakifrån som röda kort.

 2009 – UEFA inledde ett försök med att använda en extra funktionär bredvid varje mål i Europa League-matcherna för att hjälpa mittdomaren. År 2012 användes de två extra assisterande domarna i alla UEFA-tävlingar, från Champions League till Europamästerskapen.

 2013 – Mållinjetekniken infördes 2013 i början av den engelska Premier League-säsongen. England använder systemet vid matcher i Premier League, FA-cupen och på Wembley för att avgöra om bollen har passerat linjen för ett mål.

 2017 – Video Assistant Referee (VAR) debuterade i en FIFA-tävling vid Confederations Cup 2017.

 Kände du redan till några av dessa förändringar? Som vi har nämnt tidigare spelar det ingen roll om du är en fotbollsexpert eller en nybörjare, vi är säkra på att det inte finns så många som kände till de ursprungliga fotbollsreglerna. Vi hoppas att du hade roligt när du läste den här artikeln och lärde dig något nytt.