Visste du att det finns 5G i Norrköping? Ja, det stämmer faktiskt! Tre har byggt ut sina nät, och sedan en tid tillbaka erbjuder de 5G i ett flertal större svenska städer, bland annat Norrköping.

Det är dock inte bara Tre som erbjuder 5G i Norrköping, även Telia erbjuder ett 5G-nätverk i de flesta av Sveriges största städer. Därmed kan de flesta användare njuta av blixtsnabba uppkopplingar runt om i landet, något som möjliggör för konstant streaming, spel, tillsammans med mycket mer.

Men hur snabbt är egentligen det 5G-nätverk som hittas i Norrköping? Är det bra nog för att konkurrera ut de tidigare versionerna, och hur står det sig mot det nätverk som hittas i Göteborg eller Stockholm?

Vad är 5G?

5G är femte generationens trådlösa system. Detta trådlösa system kommer ge både privatpersoner och företag möjligheten till snabbare uppkopplingar, vilket gör att internet som helhet kan växa snabbare än tidigare.

Vi kommer få se nya typer av tjänster lanseras på marknaden, men befintliga tekniker kommer även utvecklas och bli bättre. Streaming är ett ypperligt exempel på detta, men även spelbranschen.

Om du tycker om att spela spelautomater, poker, blackjack eller andra spelformer, kommer du numera kunna göra det med en stabilare och snabbare internetuppkoppling än tidigare, vilket även möjliggör för spelutvecklare att förbättra sina produkter. Därmed kommer spelautomater, blackjack och andra spel få ännu fler funktioner, bli mer grafiskt tilltalande, med mera.

Tekniken har börjat breda ut sig i samhället redan nu, men det kommer ta några år till innan den når sin fullständiga potential. Därmed kan vi förvänta oss att skillnaderna bara blir större och större i takt med att tiden går.

Är 5G-nätverket bra i Norrköping?

Ja, 5G-nätverket är riktigt bra i Norrköping. Staden är en av de största och mest aktiva i hela Sverige, därmed är det inte konstigt att leverantörerna har sett till att stadens invånare kan njuta av supersnabb och stabil uppkoppling via 5G.

Nätverket är bra nog för att konkurrera ut den tidigare versionen 4G, och förväntas att bli ännu bättre i takt med att tekniken utvecklas ytterligare.

Det 5G-nätverk som hittas i Norrköping är även jämförbart med det som hittas i andra delar av Sverige, exempelvis Stockholm, Göteborg eller andra städer där 5G numera är tillgängligt.

Har alla i Norrköping lika snabb uppkoppling?

Det är svårt att säga, men sannolikheten är låg för att alla i Norrköping har lika bra uppkoppling. De som är närmare masterna kommer i de flesta fall ha bättre uppkoppling än de som befinner sig långt ifrån dem, och får därmed njuta av både en stabilare och snabbare uppkoppling.

Huruvida de olika leverantörerna erbjuder precis samma upplevelse är även svårt att säga. Det kan mycket väl vara så att Telia erbjuder bättre 5G än Tre, eller vice versa. 5G är även i ett väldigt tidigt skede, därmed kan det hända att tekniken fortfarande strular lite på olika håll.

Olika typer av enheter kan även påverka uppkopplingen. Nyare enheter har i regel bättre kompatibilitet med 5G, och vissa äldre enheter går inte att koppla upp till 5G överhuvudtaget.

Kommer hela Sverige ha 5G i framtiden?

Sannolikheten är väldigt hög för att samtliga av Sveriges medborgare har tillgång till 5G inom kort. Hur lång tid det kommer ta innan så är fallet är svårt att säga, men kommer förmodligen gå fortare än vi tror. De flesta stora leverantörer jobbar stenhårt på att implementera tekniken runt om i landet, och de flesta större städer har numera tillgång till 5G.

Vi får heller inte glömma bort det faktum att 6G förväntas implementeras redan 2030, därmed kommer leverantörerna vilja skynda med sin utbredning av 5G för att se till att alla har tillgång till denna typ av uppkoppling innan den nyare varianten börjar sprida sig i samhället.