Textproduktion

Peter Kristensson skriver regelbundet stadshistoriska krönikor i Folkbladet.

När kungaparet kröntes i Norrköping
År 1800 var allas blickar riktade mot Norrköping. Inte nog med att riksdagen återigen sammanträdde i staden – den 3 april kröntes kung Gustav IV Adolf och drottning Fredrika i S:t Olai kyrka.

Carl Fredric von Breda: ”Gustav IV Adolfs kröning i Norrköping år 1800”. Foto: Mats Arvidsson/Norrköpings Konstmuseum

På is och snö i Norrköping för hundra år sedan
Människor har i alla tider lekt och tävlat på is och snö. Under slutet av 1800-talet började idrotten organiseras och en rad föreningar bildades i Norrköping.

Hoppbacken i Idrottsparken cirka 1910. Okänd fotograf. Ur Norrköpings stadsarkivs samlingar.

Så var Norrköping som järnvägsknut
År 1866 invigdes järnvägen mellan Norrköping och Katrineholm. Senare skulle järnvägsförbindelser upprättas även med Linköping, Finspång, Valdemarsvik och Arkösund.

Vy från Oxelbergen över Östra stations nya och gamla stationshus. Vykort i Norrköpings stadsarkivs samlingar

NU 64 lockade massorna till Norrköping
Sommaren 1964 strömmade närmare en halv miljon människor till den stora utställningen NU 64 på Himmelstalundsfältet när Norrköping skulle marknadsföras som Framtidsstaden.

Nya staden på Saltängen
I början av 1600-talet delades gratis tomter ut norr om Strömmen och nybyggarna slapp betala skatt. Nya staden på Saltängen blev snart ett av Norrköpings mest fashionabla bostadsområden.

Hamnen med Saltängen i bakgrunden. Efter J. F. Martins kopparstick omkring år 1800. Foto ur Norrköpings stadsarkivs samlingar.

Badhusen en fråga om renlighet
Vid Bergsbron öppnade för 200 år sedan ett badhus med fyra badkar och en trappa ned till Strömmen. För 50 år sedan togs första spadtaget för Centralbadet med plats för 2 000 badgäster.

En park att tillbringa vilodagen i
Sedan 1895 har Norrköpingsborna kunna vila och roa sig i Folkparken. För idén och pengarna stod den tidens starke man i staden: grosshandlare John Philipson.

Parktanterna leker med barnen i Folkparken 1917. Ur Norrköpings stadsarkivs samlingar

300 år sedan ryssen kom hit
I juli 1719 bedrev Ryssland terrorkrigföring längs den svenska ostkusten. Den 30 juli nådde den ryska flottan Norrköping som plundrades och brändes ned till grunden.

Norrköping i planschverket ”Suecia antiqua et hodierna”, graverad av Johannes van den Aveelen 1706.

Student sedan Gustav Vasa
I Norrköping har skolelever tagit examen och gått på sommarlov i många skolbyggnader och skiftande skolformer åtminstone sedan Gustav Vasas dagar.

Studenter utanför Högre allmänna läroverket 1963. Foto: Sture Ryman. Ur Norrköpings stadsarkivs samlingar.

De Geers Norrköping
Louis De Geer Konsert & Kongress, De Geergymnasiet, De Geersgatan, De Geer-statyn. Norrköping är fullt av referenser till ”den svenska industrins fader”.

Borgen – mitt i stadens historia
Knäppingsborg har en lång och spännande historia – från en mytomspunnen klippa i Strömmen via medeltidsborg och snusfabrik till dagens pittoreska stadsmiljö.

Få kvinnor på skyltarna
Kungligheter, borgmästare, företagsledare och någon enstaka ”vanlig människa” – att föräras med ett gatunamn i Norrköping är få förunnat. Och för kvinnor är det ytterst ovanligt. (2019-03-18)

Drottning Kristina (Sébastien Bourdon), Gunilla Bielke (okänd konstnär), Matilda Jungstedt (okänd fotograf), Karin Swanström (okänd fotograf), Ellen Moberg (okänd fotograf) och Moa Martinson (Rolf Olson/Pressens Bild).

Norrköpings sju sjukhus
Det första lasarettet i Norrköping öppnade 1785 och hade sex vårdplatser. Vrinnevisjukhuset med plats för drygt 300 patienter är stadens sjunde sjukhus. (2019-02-28)

Norrköpings andra lasarett på Dragsgatan. Ur Stiftelsen Gammalt Hantverks samlingar, Norrköpings stadsarkiv

När planket gick runt staden 
Förr fick folk inte färdas in och ut ur Norrköping var som helst. För att förhindra smuggling var staden omgärdad av ett plank med tre tullportar och sju grindar. (2019-01-21)

Tullstugan vid Västertull

Kyrkotider höljda i dunkel
Har du lyssnat till julmusik i Hörsalen? Eller varit på julnattsmässa i S:t Olai kyrka eller på julotta i Östra Eneby kyrka? I så fall har du deltagit i ett julfirande som pågått på dessa platser sedan tidig medeltid. (2018-12-24)

Hedvigs kyrka i vinterskrud 1963. Foto: Gustaf Larsson (Drätselkammaren, Norrköpings stadsarkiv).

Ett sent 600-årsjubileum
Det firades stort i Norrköping hela 1984. Staden fyllde 600 år. Men i själva verket hade 600-årsdagen passerat för länge sedan – och ingen vet när. (2018-11-26)

Norrköpings äldsta bevarade privilegiebrev, utfärdat av Albrekt av Mecklenburg den 7 april 1384. Foto: Norrköpings stadsarkiv.

Tre prinsar på besök
”Man kan ej vara nöjdare än jag med Norrköping. Staden är glad, och man lever här förträffligt”. Kronprins Gustav var på strålande humör våren 1769. (2018-10-29)

Alexander Roslin: ”Gustav III och hans bröder” (1771), Nationalmuseum.