Fotbollen i Sverige har under tidiga och mitten på 1900-talet haft sina största framgångar. Detta så när som på 90-talet när man tog brons i VM i USA. Med storspelare som Henrik Larsson, Tomas Brolin, Martin Dahlin och nu på senaste år Zlatan, Alexander Isak samt Kulusevski, har Sverige ofta tagit sig ganska långt i turneringar. Även om man inte har tagit medalj eller vunnit.

Källa: Unsplash

Legenden Agne Simonsson och framgångarna i VM

Inte nog med att Sverige gick hyfsat långt i EM 2020, laget har även varit med och tagit VM brons och VM silver tidigare. Så tidigt som 1958 vann laget sin allra första stora medalj och det som har hänt sedan dess är historia. Under mitten på 1900-talet var Sverige generellt ett väldigt framgångsrikt land i fotboll och tog många lag med storm på fotbollsplanen. Det är väldigt få svenskar som har gjort mål i em VM-final och en av dem är Agne Simonsson. Det var under finalen 1958 som Agne gjorde mål och de andra målgörarna är inga mindre än Nils Liedholm och Hanna Ljungberg. Simonsson slog igenom i Örgryte och gjorde sen så att laget vann mot England. Något som man sade var en sådan stor grej att han fick namnet “The King of Wembley”. Något som nästan är ännu större än detta är att han är den enda svensken som faktiskt har spelat i Real Madrid. Utöver detta har han även spelat i den spanska klubben Real Sociedad. Detta innan han återvände till Sverige och Göteborgs Örgryte.

Sveriges framgångar 1994

1994 är nog det året som de allra flesta nu levande svenskar minns som den största händelsen i fotbollens historia. Det var året då stjärnorna Dahlin, Brolin, Ravelli, Thern och Henrik Larsson intog USA med sin mäktiga fotboll och där man också tog sig vidare till semifinal mot Brasilien. En match man tyvärr förlorade men tog igen genom att vinna matchen om tredje pris mot Bulgarien. En match man också vann säkert med 4-0. Låten som producerades av GES för turneringen är också den mest spelade fotbollslåten hittills. Andra kända låtar från fotbollsturneringar är de från Markoolio, “Mera mål”, “In med bollen i mål”, låten “Mitt team” av Frej Larsson och Joy samt Magnus Ugglas “Vi ska till VM”. Förutom VM-silver och två brons i världsmästerskap har det svenska landslaget även ett guld och två brons från olympiska turneringar.

Spela och titta på dina favoritlag i realtid

Idag är fotbollen så stor och populär att du kan följa dina lag och turneringar i realtid online. Det finns många streamingtjänster som erbjuder fotboll så som VM, EM, olika typer av ligor som La Liga och Serie A. Idag är det till och med så stort att du kan kolla på dina matcher och följa de i direktsändning när du spelar på betting. På bet365 kan du följa alla dina favoritlag och ligor och lägga dina bets – precis när du vill.

Källa: Unsplash

Sverige har haft många framgångar inom sport och inte minst i fotboll. Med många stora stjärnor som Agne Simonsson, Henke Larsson, Tomas Brolin och nu med Alexander Isak, Zlatan Ibrahimovic och Dejan Kulusevski har Sverige gjort många avtryck på den stora fotbollsplanen. Förhoppningsvis finns det chans till fler segrar och medaljer.