Som stad är Norrköping främst förknippad med fotboll. Strax därefter kommer ishockey men sporten har inte riktigt lyckats att sätta staden på ishockeykartan. I alla fall inte än. 

Norrköping kan stoltsera med klubben HC Vita Hästen. Sedan ett antal säsonger spelar de i den näst högsta serien, Hockeyallsvenskan. Det är den högsta serien de har spelat i under klubbens 54 år och de letar febrilt efter det lilla extra som ska ta dem till SHL. 

En sammanslagning av två klubbar

Namnet HC Vita Hästen sticker ut bland de svenska hockeyklubbarna. De flesta klubbar är nämligen namngivna efter hemmaorten. Enligt klubben är namnet symboliskt och det antogs efter att två klubbar slogs ihop. 1967 blev IK Sleipner och IFK Norrköping ett under namnet IFK/IKS. Det var inte särskilt klatschigt och supportrar började att kalla klubben för Vita Hästen. Färgen kom från IFK Norrköpings tröjor medan djuret kom av Sleipner, som är en häst inom nordisk mytologi. 1973 blev Vita Hästen klubbens officiella namn. 

HC Vita Hästen har aldrig lyckats ta sig till SHL, tidigare elitserien. Det var nära säsongen 14/15 men oddsen var inte på Norrköpingsklubbens sida. De förlorade i direktkvalet mot Modo. Det här året var det Vita Hästen som hade bättre odds än klubben från Örnsköldsvik. En snabb titt i tabellen hos bet365, som skriver om hockeyallsvenskan och elitserien betting, hamnade Modo precis över kvalgränsen medan Vita Hästen tog placeringen över dem. 

Skyller på spelarförluster 

Vita Hästen hade en bra start på säsongen och de tog flera viktiga segrar. Mycket tillskrevs William Lagesson och Marcus Sörensen, som lånades till klubben från NHL i början av säsongen. Att klubben sedan slutade på en elfte plats och missade slutspelet skylls på spelarförluster. 

En av de första att lämna var finländaren Topi Nättinen. Han värvades som klubbens stora stjärna inför säsongen men valde att gå redan i november. Anledningen var att han längtade hem och hade svårt att anpassa sig i den nya staden. Strax innan grundserien avslutades tappade laget sedan David Åslin. Forwarden valde att lämna klubben för att spela i tyska EC Bad Nauheim. 

Källa: Pexels

En strimma av hopp

Trots att säsongen tog slut tidigare än tänkt finns det de som ser ljust på klubbens framtid. Lagkaptenen Emil Lundberg ser positivt på säsongen, både för klubben och för honom personligen. Efter två tuffa säsonger med skador har Lundberg fått visa att han är en spelare av rang. Laget hade flera framgångar i början av säsongen, men orkade inte att hålla ihop det i slutet. Att de ändå tog sig så långt som de gjorde är en framgång, enligt kaptenen. Till nästa säsong vet de vad de behöver jobba på, och att de behöver vara i topp för alla 52 omgångar. 

Vita Hästen får fortsätta att jaga efter sin plats i SHL. Just nu råder det uppehåll och spelare som tränare har en välförtjänt semester. När de kommer tillbaka igen får de börja fundera över vilka hinder de måste hoppa över för att nå toppen.

Lundberg sitter på ett utgående kontrakt, skriver HockeySverige. Han är däremot öppen för att stanna i Vita Hästen och säger sig trivas bra i Norrköping.