Den anrika fotbollsklubben IFK Norrköping rustar för en ny säsong i Allsvenskan. Det blir klubbens åttioförsta säsong i den svenska högsta ligan, vilket gör dem till en av Sveriges mest meriterade klubbar. Trots sina meriter har de under hösten och vintern fått söka efter nya förhållningssätt och vägar. Efter ett svagt 2020 har stora delar av tränarstaben bytts ut. En tränare har hämtats från Stockholm och han tar sig nu an ett lag som han anser kan vinna SM-guld, igen. 

Tränare från AIK

Den före detta AIK-tränaren, Rikard Norling, blev klar för Norrköping strax innan jul. 2018 vann han SM-guld med Stockholmsklubben men efter en nionde plats säsongen 2020 valde klubben att låta tränaren gå. Han stod däremot inte utan arbete länge och när Jens Gustafsson lämnade ”Peking” var Norling förstahandsvalet. 

Norling har inte legat på latsidan och han har redan byggt ihop sitt arbetslag. Han har bland annat gjort Mathias Florén till assisterande tränare. Mathias är ett känt namn i IFK-klubben och han har både arbetat med akademin och som assisterande tränare under Janne Andersson. Andersson gick vidare till landslaget 2016 och har fullt upp med förberedelserna inför fotbolls-EM i juni. Fotbollsexperterna som skriver bet365 betting tips har gett Sverige höga vinstodds. De har istället Belgien, England och Frankrike som förhandsfavoriter med oddsen 6.50.  

Norling har samtidigt hämtat Vedran Vucicevic från akademin och gjort honom till videoanalytiker. Naprapaten Victor Lyberg valde att följa med Norling från AIK till Norrköping. 

Spelare som kommer och går

Med ledarstaben klar har uppmärksamhet riktats mot spelartruppen. En av de senaste värvningarna kommer från KR Reykjavik. Mittbacken Finnur Tómas Pálmason är Norlings andra värvning till klubben. Den första blev Oscar Jansson. Målvakten har spelat i Örebro sedan 2013 och dessförinnan i England. Det är en meriterad spelare som Norling hoppas kan bidra till ett bra försvar. 

Flera spelare har valt att lämna IFK Norrköping och är redo att pröva vingarna på andra orter. Mittfältaren Anderas Blomqvist har lämnat klubben för att återvända till Mjällby, där han spelade mellan 2012 och 2015. Isak Pettersson, som blev Allsvenskans bästa målvakt 2018 och 2019, har skrivit på ett kontrakt med den franska klubben Toulouse. Klubben spelar i Ligue 2 och har ambitioner att ta sig tillbaka till toppligan. Till SVT säger Pettersson att han knappt kan vänta på att få börja spela i sin nya klubb. 

Nya SM-gulddrömmar

IFK Norrköping är inte främmande för att vinna SM-guld. Totalt har de vunnit Allsvenskan tretton gånger, varav den senaste gången var 2015. 2018 slutade de på en andra plats. 2020 slutade klubben på en sjätte plats, trots ett starkt målresultat. Norling, som är känd för sin defensiva taktik, sa till Aftonbladet att han egentligen inte vill ändra Norrköpings befintliga spel. Enligt honom har han fått känslan av att de redan är en klubb som kan vinna SM-guld. De behöver bara täcka luckorna bakom sig. 

Norrköping har en lång väg att gå för att ta sig tillbaka till toppen av Allsvenskan. Den kommer att vara tuff, men om de håller sig i rätt riktning utan att ta några genvägar kan nästa SM-guld finnas runt hörnet.