Vandringssäsongen avslutas på Kulturnatten
Under Kulturnattshelgen görs säsongens sista stadsvandringar: ”Det medeltida Norrköping” (fredag), ”Gatunamnsvandring genom Norrköpings historia” (lördag) och ”Deckarvandring i Emelie Schepps fotspår” (söndag). Boka här.
Två nya stadsvandringar i sommar
I sommar är det premiär för två nya stadshistoriska vandringar med Peter Kristensson: i Knäppingsborg och runt Tyska torget. ”Deckarvandring i Emelie Schepps fotspår” och de historiska guidningar finns kvar. Boka biljetter här.
Norrköping under Gustav Vasas tid
“Den 6 juni 2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Under hans regeringstid ökade det kungliga intresset för Norrköping som bland annat fick en kungsgård.” Läs Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet.
Emelie Schepp deltar i premiärvandringen
Den 16 april är det säsongspremiär för Deckarvandring i Emelie Schepps fotspår och då följer Emelie Schepp själv med. Det sista stoppet kommer att handla om jubileumsutgåvan av Märkta för livet och TV-serien Jana – Märkta för livet. Boka biljetter här.
Det sagolika slaget vid Bråvalla
“På Bråvalla hed stod Nordens största slag med hundratusentals krigare, politiska konsekvenser och gudomligt ingripande. Men var det vid Norrköping? Och har det ens hänt?.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om Bråvallaslaget.
Tvångarbetande kvinnor på spinnhuset
“Norrköpingsfängelset var under lång tid en tvångsarbetsanstalt för kvinnor som satts i spinnhus – på grund av brott, arbetslöshet eller osedlighet.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om spinnhusen i Norrköping.
IFK Norrköpings 125 år av idrottande
“Under 125 år har IFK Norrköping nått exempellösa framgångar och blivit älskat av en hel stad. Och genom historien har det handlat om mycket mer än fotboll.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om IFK Norrköping.
Järnålderns Ströja var helt unikt i Östergötland
“De senaste åren har en tidigare okänd hövdingahall och marknadsplats från järnåldern grävts ut i Ströja utanför Norrköping. Mycket tyder på att människor offrades där!” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om Ströja.
Handelsplatsen som blev Norrköping
“Under förra veckan gjorde Musikhjälpen Gamla torget till ’Kärlekens torg’. Torget har genom århundradena varit hjärtat i det gamla Norrköping.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om Gamla torget.
Ny bok om Norrköpings historia
Boken Staden vid Strömmen. Berättelser ur Norrköpings historia innehåller Peter Kristenssons fyrtio första stadshistoriska krönikor i Folkbladet. Den kommer ut den 26 november 2021 – förhandsboka redan nu till rabatterat pris!
Hundratusentals på Norrköpingsutställningen
“Sommaren 1906 var Sveriges blickar riktade mot Norrköping. Den stora Konst- och Industriutställningen på Sylten lockade inte mindre än 350 000 besökare.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om Norrköpingsutställningen.
Vandringssäsongen 2021 är över
På Kultunatten+ gjorde Peter Kristensson säsongens sista ordinarie stadsvandring. Totalt 697 personer har deltagit i 31 deckar-, gatunamns- och medeltidsvandringar. Till det kan läggas 8 bokade grupper och 4 vandringar för stadsmuseet.
Sista stadsvandringar på Kulturnatten+
På Kultunatten+ gör Peter Kristensson säsongens sista ordinarie stadsvandringar. Det blir en gatunamnsvandring och en medeltidsvandring på lördagen och en Deckarvandring i Emelie Schepps fotspår på söndagen.
Norrköping var drottning Kristinas egen huvudstad
”År 1654 abdikerade drottning Kristina och lämnade Sverige. Till sin försörjning fick hon bland annat Norrköping som hon sedan besökte vid tre tillfällen.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om drottning Kristina.
Följ med på sommarens stadsvandringar
Nu är årets guidningar med Peter Kristensson i full gång. Det är deckarvandringar i Emelie Schepps fotspår, gatunamnsvandringar och en helt ny medeltidsvandring. Vandringarna pågår från juni till september.
Carl Swartz statsminister i turbulent tid
“I mars 1917 utsågs Carl Swartz från Norrköping till statsminister i ett mycket svårt politiskt läge med världskrig, hungerkravaller och rösträttskrav.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om Carl Swartz.
Säsongspremiär för deckarvandringarna
Den 1 juni är det säsongspremiär för Deckarvandring i Emelie Schepps fotspår i Norrköping. Vandringarna kommer att göras i Peter Kristenssons regi och deltagarna bjuds på ett exklusivt smakprov ur den kommande boken om Jana Berzelius.
Hällristarnas budskap fortfarande dolt för oss
“Människorna som bodde vid Strömmen på bronsåldern har lämnat efter sig spektakulära spår. Norrköping är i dag den stad i världen som har flest hällristningar.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om hällristningarna.
Tredje upplagan uppmärksammas
“Efterfrågan och nya gatunamn i den växande staden gör att det nästa år kommer en tredje upplaga av Peter Kristenssons bok ‘Norrköpings gatunamn’”, skriver Folkbladet.
Kändisarna i Klockaretorpet
“Gatorna i Klockaretorpet har namngivits efter Norrköpingsbor som gjort betydande insatser i staden. Numera är kanske gatunamnen mer kända än personerna.” Läs Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet.
S:t Johannes – från medeltidskyrka till hörsal
“Ett okänt antal kyrkor har avlöst varandra på höjden ovanför Gamla torget i Norrköping. Den sista byggdes om till Hörsalen för 110 år sedan.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om S:t Johannes kyrka.
Säsongspremiär för stadsvandringarna
Den 16 april var det premiär för den femte säsongen av ”Deckarvandring i Emelie Schepps fotspår”. Under våren blir det även ”Norrköpings medeltid”, ”Drottninggatans historia och arkitektur” och ”Gatunamnsvandring”. Boka biljetter här.
Ryssarna kom till Norrköping som beskyddare
“Två decennier efter härjningarna 1719 var den ryska armén tillbaka i Norrköping – efter svensk vädjan. Den ryska inkvarteringen är en märklig episod i vår historia.” Läs Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet.
Norrköpingshistoria på bokrean
Passa på att köpa böcker om Norrköpings historia under bokrean 2023. Böckerna Norrköpings gatunamn, Staden vid Strömmen och Norrköpings kvartersnamn finns alla med.
Köp här
Lidén var Sveriges första litteraturhistoriker
“Johan Hinric Lidén lade grunden till svensk litteraturhistoria och hans sjukrum på Drottninggatan var under sjutton år träffpunkt för Östergötlands lärda.” Läs Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet.
Intresseanmälan för vandringar 2023
Till våren 2023 återupptar Peter Kristensson sina populära stadsvandringar. Utöver de tidigare guidningarna blir det ett eller två helt nya teman. Anmäl intresse om du vill få information när det går att boka vandringarna.
Norrköpings broar genom tiderna
“Broar har varit viktiga i Norrköping genom historien. Ännu på 1700-talet fanns enbart Gamlebro, Saltängsbron och Bergsbron – i dag finns det 21 broar.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om Norrköpings broar – från Gamlebro till Tullhusbron.
Stadsvandringar på Kulturnatten
Det blir tre stadsvandringar med Peter Kristensson på Kulturnatten. ”Norrköpings medeltid” på lördagen och ”Drottninggatans historia och arkitektur” och ”Deckarvandring i Emelie Schepps fotspår” på söndagen.
Boka biljetter här.
När Norrköping var hertigdömets huvudstad
“I början av 1600-talet var Östergötland ett självständigt hertigdöme styrt från Norrköping av hertig Johan – kungasonen som två gånger tackade nej till tronen.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om hertig Johan av Östergötland.
Stadsvandringar på Augustifesten
Under Augustifesten i Norrköping blir det stadsvandringar med Peter Kristensson: Det medeltida Norrköping, Deckarvandring i Emelie Schepps fotspår och Gatunamnsvandring.
Boka biljetter här.
Himmelstalund var Norrköpings nöjescentrum
“Himmelstalunds hälsobrunn var på 1800-talet ett omtyckt utflyktsmål för Norrköpingsborna. I brunnssalongen arrangerades konserter, teaterföreställningar och baler.” Läs Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet.
Männen som gav namn åt gatorna på Söder
“Den som vandrar genom gatorna på Söder bjuds på en lektion i Norrköpings personhistoria. Där lever minnet av en rad gamla Norrköpingsbor vidare på gatuskyltarna.” Läs Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet.
Premiär för ny vandring längs Drottninggatan
I sommar är det premiär för en ny stadsvandring längs Drottninggatan. Därtill fortsätter Peter Kristensson med Deckarvandring i Emelie Schepps fotspår och gatunamnsvandringen liksom medeltidsvandringen som var ny förra året.
Danskar och svenskar krigade i Norrköping
“I december 1567 stod en svensk och en dansk armé på varsin sida av Gamlebro. Norrköping var en de städer som plundrades och brändes under ett spektakulärt danskt fälttåg.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om nordiska sjuårskriget.
Dags för årets deckarvandringar
Nu har Emelie Schepps nya bok Björnen sover kommit ut och den 24 april är det premiär för årets deckarvandring. Följ med i huvudpersonen Jana Berzelius fotspår genom ett fiktivt, verkligt och historiskt Norrköping.
Norrköping var Sveriges ledande varvsstad
“Norrköping var länge en stor och viktig varvsstad. På 1700-talet byggdes gigantiska ostindiefarare och på 1800-talet konstruerades världens första tankfartyg.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om Norrköping som varvsstad.
Norrköpings första moderna gata
“För snart 400 år sedan invigdes Drottninggatan – den allra första gatan som anlades enligt Norrköpings moderna och rätvinkliga stadsplan.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om Drottninggatan.
Vendeltiden i Årets bok om svensk historia
Vikingatidens vagga – i vendeltidens värld av Kristina Ekero Eriksson har röstats fram som Årets bok om svensk historia 2021 av Nättidningen Svensk Historias läsare. Boken presenterar en av de mest mytomspunna och och minst kända epokerna i vår historia.
Moa Martinsons ungdomsår i Norrköping
“Moa Martinson lämnade Norrköping redan vid 16 års ålder, men genom sin självbiografiska Mia-trilogi kom hon att bli den stora Norrköpingsskildraren.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om Moa Martinson.
Dags att utse Årets bok om svensk historia
Nättidningen Svensk Historia bjuder återigen in alla läsare att vara med och rösta fram Årets bok om svensk historia. Som vanligt är åtta böcker nominerade till utmärkelsen som funnits sedan 2002 och alla som röstar har chans att vinna en bok.
Det kortlivade slottet Norrköpingshus
“Den arkitekturintresserade Johan III lät på 1580-talet uppföra ett renässansslott i Norrköping, men det praktfulla Norrköpingshus brann ned redan 1604.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om Norrköpingshus.
Ny upplaga av Norrköpings gatunamn
Båda upplagorna av Norrköpings gatunamn är slutsålda, men i november utkommer en tredje, utökad upplaga av boken. Det har kommit 95 nya gatunamn i Norrköpings kommun. Förhandsboka redan nu till rabatterat pris.
De unika Promenaderna viktiga för Norrköping
“År 1856 presenterade snusfabrikören Erik Swartz ett förslag om att omsluta Norrköping med Promenader. Nu 165 år senare förnyas den östra av dessa unika gränsboulevarder.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om Promenaderna.
Norrköpings spårvagnstrafik genom historien
“År 1904 inleddes spårvagnseran i Norrköping när ’Gamla ettan’ och nio likadana vagnar började trafikera stadens gator. Det kostade tio öre att åka med.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om spårvägen.
På Löfstad slott har tiden stått stilla i hundra år
“Löfstad slott har sedan 1600-talet haft en lång rad adliga ägare. Emilie Piper blev den sista av dem och i sitt testamente 1923 bestämde hon att slottet skulle bli museum.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om Löfstad.
Årets bok om svensk historia 2020
Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige av Elin Anna Labba har röstats fram som Årets bok om svensk historia 2020 av Nättidningen Svensk Historias läsare. Boken handlar om de tvångsförflyttningar av renskötande samer.