Vandringssäsongen 2021 är över

Foto: Peter Holgersson AB

På Kultunatten+ gjorde Peter Kristensson säsongens sista ordinarie stadsvandring. Totalt 697 personer har deltagit i 31 deckar-, gatunamns- och medeltidsvandringar. Till det kan läggas 8 bokade grupper och 4 vandringar för stadsmuseet.

Ny bok om Norrköpings historia

Boken Staden vid Strömmen. Berättelser ur Norrköpings historia innehåller Peter Kristenssons fyrtio första stadshistoriska krönikor i Folkbladet. Den kommer ut den 25 november 2021 – förhandsboka redan nu till rabatterat pris!

Norrköpings spårvagnstrafik genom historien

“År 1904 inleddes spårvagnseran i Norrköping när ’Gamla ettan’ och nio likadana vagnar började trafikera stadens gator. Det kostade tio öre att åka med.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om spårvägen.

Norrköping var drottning Kristinas egen huvudstad

”År 1654 abdikerade drottning Kristina och lämnade Sverige. Till sin försörjning fick hon bland annat Norrköping som hon sedan besökte vid tre tillfällen.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om drottning Kristina.

Följ med på sommarens stadsvandringar

Emelie Schepp och Peter Kristensson.  Foto: Peter Holgersson

Nu är årets guidningar med Peter Kristensson i full gång. Det är deckarvandringar i Emelie Schepps fotspår, gatunamnsvandringar och en helt ny medeltidsvandring.  Vandringarna pågår från juni till september.

Carl Swartz statsminister i turbulent tid

“I mars 1917 utsågs Carl Swartz från Norrköping till statsminister i ett mycket svårt politiskt läge med världskrig, hungerkravaller och rösträttskrav.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om Carl Swartz.

Tredje upplagan uppmärksammas

“Efterfrågan och nya gatunamn i den växande staden gör att det nästa år kommer en tredje upplaga av Peter Kristenssons bok ‘Norrköpings gatunamn’”, skriver Folkbladet.

De unika Promenaderna i Norrköping

“År 1856 presenterade snusfabrikören Erik Swartz ett förslag om att omsluta Norrköping med Promenader. Nu 165 år senare förnyas den östra av dessa unika gränsboulevarder.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om Promenaderna.

Ny upplaga av Norrköpings gatunamn

Båda upplagorna av Norrköpings gatunamn är slutsålda, men i november utkommer en tredje, utökad upplaga av boken. Det har kommit cirka 80 nya gatunamn i Norrköpings kommun. Förhandsboka redan nu till rabatterat pris.

Sista stadsvandringar på Kulturnatten+

Foto: Peter Holgersson AB

På Kultunatten+ gör Peter Kristensson säsongens sista ordinarie stadsvandringar. Det blir en gatunamnsvandring och en medeltidsvandring på lördagen och en Deckarvandring i Emelie Schepps fotspår på söndagen.

Hällristarnas budskap fortfarande dolt för oss

“Människorna som bodde vid Strömmen på bronsåldern har lämnat efter sig spektakulära spår. Norrköping är i dag den stad i världen som har flest hällristningar.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om hällristningarna.

På Löfstad slott har tiden stått stilla i hundra år

“Löfstad slott har sedan 1600-talet haft en lång rad adliga ägare. Emilie Piper blev den sista av dem och i sitt testamente 1923 bestämde hon att slottet skulle bli museum.” Peter Kristenssons senaste stadshistoriska krönika i Folkbladet handlar om Löfstad.

Säsongspremiär för deckarvandringarna

Emelie Schepp. Foto: Eva Lindblad

Den 1 juni är det säsongspremiär för Deckarvandring i Emelie Schepps fotspår i Norrköping. Vandringarna kommer att göras i Peter Kristenssons regi och deltagarna bjuds på ett exklusivt smakprov ur den kommande boken om Jana Berzelius.

Årets bok om svensk historia 2020

Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige av Elin Anna Labba har röstats fram som Årets bok om svensk historia 2020 av Nättidningen Svensk Historias läsare. Boken handlar om de tvångsförflyttningar av renskötande samer.