Emelie Schepp. Foto: Eva Lindblad
Foto: Eva Lindblad

Säsongspremiär för Deckarvandring i Emelie Schepps fotspår

Den 1 juni är det säsongspremiär för populära ”Deckarvandring i Emelie Schepps fotspår” i Norrköping. I år bjuds deltagarna på ett exklusivt smakprov ur den kommande boken.

Deckarvandringarna går in på sin tredje säsong och intresset har varit mycket stort. Första året deltog närmare 1 200 personer och förra året nästan 450 – trots begränsningarna p.g.a. pandemin. Många deckarälskare har rest till Norrköping för att få vandra i Emelie Schepps fotspår.

– Det känns spännande att starta upp vandringen igen. Intresset är enormt och det är fantastiskt roligt att så många vill uppleva Norrköping som deckarstad, säger Emelie Schepp.

Den som följer med på den guidade vandringen får lära känna platserna i Schepps succéböcker. Längs vägen får de en inblick både i huvudkaraktären Jana Berzelius Norrköping och i stadens unika industrilandskaps historia.

Deckarvandringarna arrangeras i samarbete med Emelie Schepp och i år bjuds det på ett smakprov ur den sjunde Jana Berzelius-boken som hon planerar att släppa tidigt våren 2022. Och ibland dyker författaren själv upp till deltagarnas stora förtjusning!

Nytt för i år är att Peter Kristensson, som både har skrivit manuset och guidat, tar över vandringarna från Norrköpings kommun.

– Vi lämnar med varm hand över till Peter Kristensson att genomföra deckarvandringarna i egen regi. 2019 gav vi honom i uppdraget att skriva manuset och med honom känner vi oss trygga med att vandringarna får kopplingen till staden Norrköping, med nutid och historia, som var vårt mål från början, säger Viveca Valgren, samordnare av Norrköpings kommuns besöksservice.

I juni drar Peter Kristensson även igång sina gatunamnsvandringar och det blir dessutom premiär för en helt ny guidad tur om Norrköpings medeltid.

Emelie Schepp utsågs till Årets deckarförfattare 2016, 2017 och 2018. Hon har skrivit sex böcker om åklagare Jana Berzelius. Serien har sålt i över en 1,5 miljoner exemplar och blivit bästsäljare och läsarfavoriter världen över.

Peter Kristensson är journalist med inriktning på historia i det egna företaget Klingsbergs Förlag. Han driver Nättidningen Svensk Historia och har skrivit böckerna Norrköpings gatunamn och Norrköpings kvartersnamn.