De flesta utav oss har väl hört talas om George Orwells dystra framtidsdystopi “1984”, som utgavs i 1949, där storebror ser dig och den totalitära statsmakten undertrycker folket genom att kontrollera media, massövervakning, propaganda och tankekontroll.

Orwell baserade detta på Stalins sovjet och Nazi Tysklands totalitära styrsätt, och var fokuserad på tanke, sanning och politik, och hur dessa element manipuleras för att behålla kontroll över samhället.

Handlingen utspelar sig i 1984, i Air Strip One, dagens Storbritannien, och är en del av supermakten Oceania.

Samhället styrs av storebror (Big Brother) som har etablerat ett kultliknande samhälle där fria tankar och individualitet förföljs och straffas av tankepolisen.

Efter ett atomkrig är världen indelat i 3 supermakter: Oceania, Eurasia och Eastasia, som alla enligt boken strider om områden bestående av Norra Afrika, mittosten, India och Indonesien.

Fyra myndigheter som kallas Minisann (sanningsministeriet), Minifred (fredsministeriet), Minilek (kärleksministeriet) och Miniflöd (överflödsministeriet) styr allting.

Minisann har hand om propagandan och lögner. Minifred har hand om krigen som ständigt rasar. Minilek har hand om ”lag och ordning” genom tortyr, och tankepolisen. Miniflöd har hand om ekonomin, eller rättare sagt fattigdomen, som råder i Oceania.

Huvudpersonen i boken, Winston Smith jobbar i Minisann, men går i hemlighet med oppositionella tankar och drömmer om en revolution.

Ministeriernas namn är exempel på nyspråk, ett språk särskilt framtaget för att minska individens förmåga att tänka fritt och kritiskt.

Språket beskrivs ingående i ett appendix till romanen och där beskrivs att syftet med det är att medborgarna inte ska kunna tänka kritiskt eftersom det inte är möjligt i språket.

Winston inleder sedan en relation till Julia, och detta leder i sin tur till att dom tas till fånga av staten för att rekonditioneras enligt deras totalitära standard i room 101, varpå dom förråder varandra för att slippa tortyr.

Ministerierna försöker dock, i alla fall enligt sin propaganda, att uppnå målet: fred genom krig, och kärlek till Storebror genom hjärntvätt och tortyr.

Partiets slagord är: ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.”

Det är ingen tvekan om att denna bok har haft stor inverkan på hur vi lever i dag, och vi kan i vår dagliga talan hitta en rad begrepp och ord som direkt kommer från 1984.

Så som: Nyspråk, 2+2=5, Storebrorssamhälle, dubbeltänk, krimtänk, minneslucka med flera.

Du sköna nya värld

Även om 1984 anses vara en av dom mest inflytelserika böcker som har utgetts är det en annan bok som kanske bättre förutsåg i vilken riktning vårt samhälle gick.

Vare sig om det är världs- eller svensk historia vi pratar om, där vi också kan se en dokumenterad inblick i eugenik och pedagogik.

Nämligen: “Du sköna nya värld” av Aldous Huxley, som utgavs i 1932.

Boken utspelar sig i en avlägsen framtid där tideräkningen utgår från Henry Ford.

Barnen skapas på mer eller mindre artificiell väg och anpassas under fosterstadiet på kemisk väg till sin plats i kastsamhället.

Alfa och Beta har till uppgift att sköta de höga och mellanhöga positionerna i samhället, medan Gamma, Delta och Epsilon ska vara arbetare utan förmåga att tänka själva.

Denna uppdelning förstärks genom den indoktrinering och propaganda som genomsyrar hela samhället, även medborgarnas sömn.

Ett exempel på detta är små barn som placeras på elektriska galler, och får en stöt när dom kommer nära en blomma eller en bok, och därmed bygger upp en aversion mot dessa element.

På så sätt konditioneras dom till den plats som dom skall tjäna i kastsamhället.

För att hålla människorna på plats och medgörliga tilldelas de dagligen en ranson av den ultimata drogen soma, uppkallad efter den rituella drycken soma.

I nyare tid har detta jämförts med den ökande bruken av lugnande medel och smärtstillande såsom Bensodiazepiner och opiater.

Mycket av bokens essens beskriver ett samhälle där befolkningen tillfredsställs, och får alla behov täckta till den grad att det inte finns någon anledning eller grogrund för kritiskt tänkande.

Innan kom Vi

Man kan med säkerhet säga att båda ovannämnda böcker har sin plats i det moderna samhället och är kända för dom flesta, oberoende av om man har läst dom eller inte.

Sanningen är att båda onekligen har element från, och likheter med dagens bokrekommendation, som också anses vara den första av framtidsdystopier:
“Vi” av Yevgeny Zamyakin, utgiven 1924.

Jag kommer inte bege mig in på handlingen i boken då det är upp till dig att läsa den, men det skall påpekas att Orwell i sin tid påstod att Huxley’s bok i stor grad var byggt på Zamyakins Vi.

Något Huxley nekade för.

Barn av vår tid

Är du en läs-häst, eller kanske du vill Starta enskild firma för att sälja begagnade böcker.

Klassikerna kommer alltid ha sin plats i historien, så se till att dessa samhällsformande litterära verk finns i din bokhylla.